Siida Sää'mjie'llem
Kolttaelämää     In English  

 
 

Lapin ortodoksisen seurakunnan pohjoiset alueet

Pyhän Georgioksen kappeli Neidenissä (Norja). Kuva: Saamelaismuseo Siida

Pohjois-Lappi on saanut ortodoksisen asujamistonsa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Inariin sijoitettiin silloin asumaan luovutetulta Petsamon alueelta evakuoidut kolttasaamelaiset ja petsamonkarjalaiset. Heidän lisäkseen Inarissa asuu joitakin muualta Suomesta muuttaneita tai kirkkoon liittyneitä ortodokseja. Jälleenrakennusaikana rakennettiin Inarin alueelle kaksi rukoushuonetta, toinen Ivaloon ja toinen Sevettijärvelle. Seurakunnan keskus on Rovaniemellä, jossa asuu kirkkoherra. Matkaa Sevettijärveltä Rovaniemelle on yli 350 kilometriä. Ivalossa toimii ortodoksiseen matkapapistoon kuuluva pappi ja kolttasaamelaista syntyperää oleva matkakanttori.

Inarin ortodoksikirkot

Nellimin Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Sevettijarven Pyhittäjä Trifonin kirkko.

Inarissa on tänä päivänä kolme ortodoksista kirkkorakennusta: Ivalon Pyhän Nikolaoksen kirkko, Nellimin Pyhän Kolminaisuuden ja Trifon Petsamolaisen kirkko sekä Sevettijärven Trifon Petsamolaisen kirkko. Nellimin kirkko on uusin ja on valmistunut vuonna 1988. Ivalon ja Sevettijärven rukoushuoneet peruskorjattiin ja vihittiin kirkoiksi 1990-luvulla.

Nellimin ja Sevettijärven kirkot ovat avoinna matkailijoille, mutta Ivalon kirkko vain siellä järjestettävien palvelusten aikana. Nellimin kirkkoa käyttää palveluksiinsa myös Inarin luterilainen seurakunta. Saariselällä sijaitseva Inarin seurakunnan Pyhän Paavalin kappeli on puolestaan myös ekumeenisessa käytössä.

Vuonna 2008 valmistui Ivalon läheisyyteen Keväjärvelle Pyhien Boriksen ja Glebin tsasouna. Tsasouna sai nimensa Paatsjoen vanhan kirkon mukaan - ovathan Keväjärven asukkaat Paatsjoen siidan perillisiä. Nellimin Tsarmijärvellä on Matkamiehen risti Petsamoon jääneiden vainajien muistolle ja Petsamossa syntyneiden sukupolvien työlle.

Nellimin kirkon viereisellä hautausmaalla on grobun muotoon rakennettu muistomerkki, jolle voi sytyttää kynttilöitä muualla lepääville omaisille. Sevettijärven kirkon vierellä on puolestaan grobun muotoinen Petsamoon jääneiden vainajien muistomerkki. Sevettijärven jäkäläpeitteinen hautausmaa vanhoine puuristeineen ja grobuineen on tunnelmallinen ja kaunis hiljentymispaikka.

Ortodoksikirkko koltankielen käyttöä edistämässä

Koltankielellä on toimitettu Suomen ortodoksikirkossa vuonna 1983 ensimmäisenä kirkkolaulutekstejä nimellä Ristoummi Mo'lidvake'rjj, josta on tällä hetkellä käytössä toinen, uudistettu painos. Koltankielellä on julkaistu vuonna 1988 Johanneksen evankeliumi, elokuussa 1999 Ortodoksisen kirkkotiedon opaskirja ja joulukuussa 2002 Johannes Krysostomoksen liturgiateksti.

Kirkolliset juhlat Inarin ortodoksikirkoissa

Ivalon kirkon oma juhlapäivä on Nikolaoksen päivänä 6. joulukuuta ja Sevettijärven kirkon juhla on Pyhittäjäisä Trifon Petsamolaisen kuolinpäivänä 15. joulukuuta. Nellimin Pyhän Kolminaisuuden kirkon juhla on vuosittain helluntaina ja Keväjärven tsasounan puolestaan 24. heinäkuuta. Koska etäisyydet ovat pitkiä, järjestetään palveluksia vuorotellen Ivalon, Nellimin ja Sevettijärven kirkoissa. Pääsiäisyön palvelus vuorottelee samalla tavoin näiden kolmen kirkon välillä.

Nellimissä on muutaman vuoden aikana järjestetty yhteinen paastoon laskeutumisen juhla eli Maslenitsa - juhla pitkän paaston alkamista edeltävänä lauantaina.

Vuosittainen Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus päättyy Norjan Neidenissä tapahtuvaan vedenpyhitykseen.

Tunnetuin pohjoisten ortodoksialueitten tapahtuma on vuosittainen Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus Nellimistä Sevettijärvelle ja usein edelleen Norjan Neideniin tai jopa Petsamon alueelle. Elokuun viimeisenä viikonloppuna kokoontuu ortodoksipapistoa, kirkon kuoroja ja seurakuntalaisia sekä muita kiinnostuneita kautta Suomen pohjoisen maisemiin Pyhittäjäisä Trifonin jalanjäljille.

 

© SIIDA 2003, palaute: siida@samimuseum.fi