0000
Etusivu Projekti Ihmiset Esineistö Kartoitus Logo Seminaari  
Projekti Repatriaatio    


00
       
 
00
Jorma Puranen: Imaginary Homecoming. Anár, Suomi 1993.

 

 

Repatriaatio

 

Repatriaatio eli palauttaminen on nykyään vahvasti esillä maailman alkuperäiskansojen parissa ja myös saamelaiset ovat käynnistäneet keskustelua oman kulttuurinsa ja kulttuuriperintönsä hallitsemisesta ja palauttamisesta. Palauttaminen voi tarkoittaa konkreettisen esineiden säilytyspaikan vaihtamisen sijaan myös tiedon kartuttamista. Palauttaminen on alkuperäiskansojen kulttuuri-identiteetille symbolisesti erittäin tärkeää. Saamelaisten kulttuuriperintöön liittyvät ongelmat ovat samankaltaisia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, joskin kulttuuriperinnön hallinta on niissä järjestetty eri tavoin. Tanskassa palautusta on käynnistetty luovuttamalla kokoelmien hallintaoikeuksia ja esineistöä Grönlantiin. Tämän projektin yhteydessä on tarkoitus herättää keskustelu saamelaisen kulttuuriperinnön hallinnasta. Saamelaisille tulisi taata paremmat mahdollisuudet hallinnoida omaa kulttuuriperintöään ja kulttuuriympäristöään ja sitä kautta vaikuttaa omasta menneisyydestään annettuun kuvaan.

 

Projekti käynnistyi huhtikuussa 2006 ja jatkuu 31.11.2007 asti. Projektin johtaja aloitti työt kesäkuussa saamelaismuseo Siidassa, Inarissa. Projektityöntekijät sijoittuvat Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Inventointityön valmistelu on aloitettu laatimalla museoille ja muille saamelaisesineitä tai kokoelmia hallinnoiville tahoille esinekokoelmia koskeva kyselykaavake. Kysely toteutetaan Suomessa ja Norjassa, Ruotsissa vastaava kysely on suoritettu vuonna 2005 Ájtte- museon toimesta. Vastausten perusteella valitaan kohteet, joissa suoritetaan varsinainen kokoelmien kartoitus. Käytännön inventointityö käynnistyy marraskuussa, jolloin projektityöntekijät aloittavat tietokannan täyttämisen museoissa. Pyrkimyksenä on tallentaa ja tarkistaa esinekohtainen tieto ja kuvata kaikki Pohjoismaissa sijaitseva saamelaisesineistö. Projektin rajallisen aikataulun vuoksi inventointityö painottuu museoihin, joissa tieto on edelleen kortistomuotoisena. Niiden museoiden kanssa, joiden esineistö ja kokoelmat on nykymenetelmin arkistoitu ja valokuvattu, pyritään keskustelemaan yhteistyöstä kokoelmien saattamiseksi uuteen tietokantaan.

Projektin loppuvaiheessa syksyllä 2007 Saamelaismuseo Siidassa järjestetään repatriaatio-ideologiaan liittyvä kansainvälinen seminaari ja tietokannan julkaisuvaiheessa projektista ilmestyy julkaisu. Projektin päätyttyä pyritään käynnistämään muuta saamelaista kulttuuriperintöä kartoittava hanke. Tällä hetkellä käynnissä on jo saamelaisen joikuperinteen keräämiseen keskittyvä yhteispohjoismainen EU-osarahoitteinen projekti.