All Products >> Villiyrtit >>Voikukka

Voikukka

Taraxacum sp.

Voikukan nuoria lehtiä voi keväisin syödä sellaisenaan salaatin tapaan. Lehtiä kuivataan myös teeaineksiksi. Kasvissa on A-, B- ja C-vitamiineja ja eteeristä öljyä. Voikukan käyttö poistaa suolaa ja vettä kehossa, lisää ruokahalua ja maustaa rasvaisia ruokia. Lääkkeeksi se sopii kihtiin, virtsavaivoihin ja edistämään vatsan toimintaa.

Voikukkaa tavataan Suomessa noin 500 lajia. Voikukka on erinomainen leviäjä, ja eri voikukkalajit risteävät helposti keskenään. Tarkka lajitunnistus on vaikeaa. Vitamiinien lisäksi lehdissä on runsaasti kivennäisaineita, kuten kalsiumia ja kaliumia, jota lehdissä on kolme kertaa enemmän kuin salaatinlehdissä.