Väinönputki
Angelica archangelica ssp. archangelica
Väinönputkesta on muuan utsjokinen kertonut Museoviraston tutkijalle vuonna 1993 seuraavaa:
“Täältä ihmiset kävivät Levajoella hakemassa väinönputkea. He antoivat nuoria lehtiä myös lehmille vähän niin kuin lääkkeeksi. Jos silmiin tuli ongelmia, vaikkapa lumisokeutta, silloin mentiin Levajoelle ja laitettiin pää veden alle ja katsottiin jokeen. Kirkkaan tunturiveden uskottiin kirkastavan ja puhdistavan silmiä.”
Väinönputken kukintojen kärkiä, siemeniä ja juurta kuivattiin ja käytettiin rohtona. Väinönputken juurta kaivettiin maasta joko varhain keväällä tai syksyllä. Kuivatettua juurta pureskeltiin matkustettaessa ja kylmällä säällä, jottei vilustuttaisi. Juuri saattoi auttaa myös yskässä.
Inarissa nuoret miehet toivat metsästä palatessaan emännilleen väinönputken juurta. Lappologi T.I. Itkonen kirjoitti tästä seuraavan kuvauksen: ”Kun tytöt ja pojat heinäkuussa harhailevat poroineen laitumilla tunturissa, ja aamulla tai illalla ajavat lauman kotiin, on heillä mekot täynnä putkea, jota he jakavat perheelle, joka suurella halulla syö ne.”
Nykyään väinönputki on myös viljelty kasvi, jota käytetään teollisuudessa. Siitä valmistettavaa angelikaöljyä käytetään likööreissä ja vatsa-, yskän- ja flunssalääkkeissä. Kasvissa on furanokumariineja, jotka parantavat ruuansulatusta ja lisäävät sapen ja sylkirauhasen toimintaa. Väinönputkea käytettiin lääkkeeksi yskään, heikkoon verenkiertoon, vatsa- ja muihin sisäisiin vaivoihin, reumaan, keripukkiin, jaksamattomuuteen ja suojaamaan kulkutaudeilta. Kasvi virkistää ja etenkin sen juuri auttaa ihmistä pysymään terveenä ja vahvana aina vanhuuden päiviin saakka. Väinönputkessa on C-vitamiinia, rautaa ja vähän antibioottisia aineita.
Väinönputken varsi on tanakka ja ontto, ja se voi kasvaa jopa kaksimetriseksi. Se on kaksi- tai kolmivuotinen kasvi, joka kuolee kukittuaan. Väinönputken varsinaista levinneisyysaluetta on Lappi, ja se viihtyy puronvarsilla, jokirannoilla ja tunturialueilla. Sisältää C-vitamiinia sekä runsaasti valkuais- ja kivennäisaineita. Kasvissa on eteeristä öljyä, joka sisältää mm. borneolia, kamfeenia ja myrseeniä.
Varoitukset:
Väinönputken toinen alalaji, merenrannoilla kasvava meriputki (Angelica archangelica ssp. litoralis) ei kelpaa ravinnoksi eikä rohdoksi.
Raskaana oleville tai verenohennuslääkkeitä käyttäville ei suositella väinönputkea. Väinönputkessa on myös sellaisia aineita, jotka yhdessä UV-säteiden kanssa saattavat aiheuttaa ihon valoherkkyyttä. Kyseessä on kemiallinen reaktio, jonka aiheuttama ihottuma saattaa kestää kauan.